Güncelleme Tarihi:
Kökeni Suriye olarak bilinen hünnap, Nisan-Mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 metrelik bir ağacın, kırmızı kabuklu lezzetli meyvesidir. Türkiye’de Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da yetişir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, hünnap meyvesi hakkında önemli bilgiler verdi.
Hünnap düşük kalorili bir besindir. Bol miktarda A ve C vitamini içerir. Ayrıca kalsiyum, magnzeyum, fosfor ve özellikle potasyum açısından zengindir.
Özellikle potasyum açısından çok zengin olması kalp sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca etkili bir antioksidandır. Antioksidanlar hücre hasarına sebep olan maddeler ile savaşarak kansere karşı koruyucu etki gösterirler.
Hünnap, içerdiği potasyum ve magnezyum sayesinde kas kasılmalarını engeller ve özellikle sporcular tarafından tüketilmesi önerilir.
Yoğun miktarda A ve C vitamini içeren hünnap, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkıda bulunur.
Sinir sistemi üzerinde direkt etki gösteren nadir meyvelerden biri olan hünnap, antidepresan özelliği gösterir.
Hünnabın iyi bir antioksidan olması cilt ve saç sağlığı açısından da önemlidir. Düzenli tüketimi cilt hastalıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırabilir. Özellikle Çin’de yaygın olarak güneş yanıklarına ve kızarıklıklara karşı kullanılan hünnap, kuru ciltlerin tedavisinde etkilidir.
Hünnap, lifli yapısı nedeniyle sindirim sistemi sağlığını korur. Özellikle bağırsak hareketlerini artırdığı için kabızlık sorunlarına karşı kullanılır.
Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan bu lezzetli meyve; kemik, diş ve kas sağlığı açısından önemlidir.
Hünnap içerdiği niasin sayesinde kan dolaşımının düzenli olmasına katkı sağlar. Özellikle dolaşım bozukluğu ve selülit problemi yaşayan kişiler düzenli tükettiklerinde olumlu sonuçlar alır.
Hünnap, anemi (kansızlık) tedavisinde kullanılır. Damarlarda oksijen taşıyan kan hücrelerinin sağlığını korur.
Alerjik hastalıklara karşı bünyeyi kuvvetlendirir. Göz hastalıklarından koruyucu özelliği vardır.
Not: Hamilelik ve emzirme döneminde ne kadar güvenliği olduğu konusunda fazla bir bilgi olmadığı için aşırı tüketilmemesi önerilir.