Güncelleme Tarihi:
Üzüm, yüzde 81 su içeriğiyle vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken, yalnızca 62 kalori içerdiği için sağlıksız atıştırmalık isteklerinizi de azaltacak harika bir meyve...
Diyetisyen Anthony DiMarino, Cleveland Clinic’teki açıklamasında, “Üzümler harika çünkü hem uygun fiyatlı hem de çok yönlü. Birçok farklı şekilde de kullanılabilirler” dedi. Besin ve antioksidan açısından zengin olan üzüm ayrıca ‘doğanın şekeri’ olarak da adlandırılıyor.
Üzüm, 1600’den fazla farklı bitki bileşiği içeriyor ve çoğu, güçlü antioksidanlar taşıyor. Örneğin, kırmızı üzümleri eşsiz rengini veren antosiyaninler, serbest radikallerle savaşarak hücrelere zarar veren ve kansere yol açabilen maddeleri etkisiz hale getiriyor.
Ayrıca, kırmızı üzümlerin kabuk ve çekirdekleri, iltihabı azalttığı ve kalp hastalığı ve kanser riskini düşürdüğü bilinen resveratrol açısından oldukça zengin.
Resveratrol, kırmızı şarapta da bulunuyor ancak alkolün kanser yapıcı etkileri göz önüne alındığında, bir avuç üzüm yemek daha sağlıklı bir alternatif. Nutrition Journal dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde günde 150 ila 450 gram üzüm tüketimi, kolon kanseri belirtilerinde belirgin bir azalmaya yol açtı.
Ayrıca, laboratuvar ortamındaki ve hayvan çalışmalarındaki veriler, üzüm özünün meme ve kolon kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini gösteriyor.
Üzümler, düşük sodyum içeriği ile biliniyor ve kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca, potasyum ve resveratrol gibi polifenoller açısından zengin oldukları için, bu bileşenler kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını destekliyor.
2015 yılında yapılan bir araştırmada, günde üç bardak kırmızı üzüm yiyen yüksek kolesterollü bireylerin sekiz hafta sonunda kolesterol seviyelerinde ciddi bir azalma gözlemlendiği açıklandı.
Diyetisyen DiMarino, “Tüm bu faydalı maddeler, kan dolaşımınıza girer, tüm o kolesterolü vücuttan karaciğere taşır ve burada işlenir” ifadelerini kullandı.
Üzüm, beyin sağlığına da önemli katkılar sağlıyor. 2017 yılında yapılan bir araştırmada, 12 hafta boyunca her gün 250 mg üzüm takviyesi alan yetişkinlerin dil becerilerinde, hafızalarında ve konsantrasyonlarında belirgin bir iyileşme görüldü. Ayrıca, üzüm suyu tüketen genç yetişkinler, hafıza görevlerini daha hızlı tamamlayarak daha iyi ruh halleri sergilediler.
Araştırmalar, resveratrolün serbest radikallerle savaşma özelliğinin, bunama ve bilişsel gerileme karşısında da koruyucu bir etki sunduğunu ortaya koyuyor. DiMarino, “Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığını düşünün, bunlar oksidatif stresin belirtileri olabilir. Resveratrol bu hastalıkların ortaya çıkma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir” dedi.
Üzümde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidan olarak, hücresel hasarı azaltarak cildin taze ve dolgun görünmesine de yardımcı oluyor. DiMarino, “Sağlıklı yaşlanmaya ve uzun ömre yol açan belirli genlerin korunmasına yardımcı olur” şeklinde konuştu.
Melatonin, uykuya geçişi kolaylaştıran bir hormon olup üzümde doğal olarak bulunuyor. Bu nedenle üzüm, uyku problemleri yaşayanlar için ideal bir gece atıştırmalığı olabilir. DiMarino, “Üzümlerde bulunan melatonin, uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Çok fazla kalorisi yoktur ve özellikle kilo kontrolüne dikkat edenler için mükemmel bir akşam tatlısıdır” ifadelerini kullandı.
Sonuç olarak, üzüm, sadece lezzetli bir atıştırmalık olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı yaşam için birçok faydalı özelliği barındıran bir meyve. Kanserden kalp sağlığına, beyin fonksiyonlarından yaşlanma karşıtı etkilere kadar pek çok alanda vücuda katkı sağlıyor.
New York Post’un ‘This 62-calorie snack can prevent cancer, improve your sleep and even slow aging’ başlıklı haberinden derlenmiştir.